Dins el món de la moda és molt comú sentir allò de “tot torna”, “la moda és un cicle” i “això que avui ens sembla un desbarat serà un must de la pròxima temporada”. Podem estar xerrant d’un accesori, d’un color, d’un teixit o d’un estampat. Aquest darrer, l’estampat o print, identifica a grans dissenyadors de la història de l’alta costura, que mai passen de moda. Les retxes marineres de Jean Paul Gaultier, els motius daurats de Versace, l’arruga de Domínguez, els quadres de Burberry o les faldilles de tafetán negra de Carolina Herrera.
Si l’illa de Mallorca hagués de tenir un estampat icònic, tenim molt clar quin seria: les llengües mallorquines. Un estampat que mai ha deixat d’estar de moda. Durant els darrers anys, la fàbrica de tela de llengües mallorquines per excel·lència a Mallorca, Teixits Vicens, ha aconseguit reinventar les teles ikat, que des de 1854 produeixen de manera artesanal. Xerram d’un producte que, tot i tenir una llarga història, segueix molt present gràcies a la feina de Teixits Vicens, qui ha aconseguit donar-li una volta amb les seves propostes.
Els teixits de Vicens desprenen disseny amb majúscules. Color, originalitat, gust i tradició, així com valentia i diversió. Amb moltes combinacions possibles, aquest estampat ha donat peu a la creació d’una gran varietat d’articles i productes, uns més tradicionals —com les cortines, els coixins o les estovalles— i d’altres més atrevits com bosses, motxilles, bandoleres, sabates i peces de vestir. D’aquesta manera representen la cultura actual de l’illa, que no s’oblida de la seva història però que està atenta als canvis i al futur.
Les possibilitats semblen no acabar mai i ens encanta, perquè darrere cada metre de tela hi ha un treball artesà fonamentat en un procés de producció tradicional i uns dissenys que recullen patrons únics. Cada any s’incorpora una tela totalment nova que suposa un procés de creació en què s’implica tot l’equip, fent així possible mantenir viva l’essència de Teixits Vicens.
Si xerram de qualitat, també podem dir que són peces dignes de l’alta costura perquè la producció de cada una d’elles amb el mètode tradicional pot suposar dos mesos de feina. Parlam d’entre 30 i 60 dies per cada bobina de tela de 200 metres de llarg per 1,5 metres d’ample. Una feina que ha aconseguit conservar un producte tan tradicional i característic de l’entorn que du l’ADN de l’illa.
En definitiva podríem dir que entrar dins Teixits Vicens és recordar i imaginar. Recordar perquè allà dins, envoltats de tants colors i opcions, fàcilment ens vénen al cap imatges d’infantesa: els padrins asseguts als balancins a la fresca, un infant que s’amaga darrera la cortina, una becada entre coixins a l’estiu, el sol que ens crema allargats sobre una gandula…
I imaginar perquè la frescor que desprenen les teles de Vicens fa inevitable que pensem en nous racons vestits amb els seus estampats, on passar moments de calidesa en família i amics i de sentir-nos a casa. Moments de tendresa plens del color i la geometria de les llengües.
Fruit d’aquest esperit i el saber fer de Vicens, neix una nova col·lecció per als amants de la bona gastronomia, la decoració i el parament de la llar; és aquesta VICENS & CHEFS(IN) que vam donar a conèixer durant la celebració del Peccata Minuta de Binissalem el passat mes de juliol i que tan bona acollida va rebre: individuals amb torcaboques incorporat, paneres, davantals ben originals, pedaços de cuina que amagen un agafador, camins de taula… T’atreveixes a descobrir l’univers Vicens de la mà dels millors xefs de l’alta cuina de les Illes Balears?