Confitura de pruna i conserves de tomàtiga, passa a passa
Els cuiners Benet Vicens i Joan Marc Garcias ens donen les pautes a seguir de com preparar unes bones conserves de tomàtiga i de confitura de prunes de frare al programa Al Dia: Brou i fa sol, la secció gastronòmica d’IB3 Ràdio, dirigit per Rafel Gallego junt amb la periodista i responsable de comunicació de Chefs(in), Araceli Bosch. La pregunta llançada per Twitter fou la següent:
Benet Vicens, cuiner i propietari del restaurant Béns d’Avall (Sóller), ens explica com fer la recepta de conserves de tomàtiga. El nou brouer d’aquesta setmana destaca dos punts que per a ell són dels més importants: esterilitzar molt bé els pots on es guardaran les conserves i evitar la contaminació creuada al netejar les tomàtigues per evitar que fermenti. A partir d’aquí, Vicens ens ofereix tres distintes receptes molt senzilles per elaborar-ho.
La primera és la recepta tradicional. Per començar, hem de pelar les tomàtigues, afegir una mica d’oli i, finalment, ficar-ho dins els pots. És molt important que quedin molt ben sellats i sense aire perquè el resultat sigui el més òptim.
La segona recepta és la conserva de tomàtiga sofregida. Per això heu de fregir lleugerament les tomàtigues i després ficar-les dins els pots de conserves.
I la tercera seria una recepta inspirada en la gastronomia del sud de França, regió de la qual Sóller ha rebut molta influència: el coulis de tomàtiga. Per fer aquesta recepta heu de tallar per la meitat les tomàtigues i courer-les tres minuts; seguidament, passar-les per el passapurés i, finalment, posam el suc de tomàtiga dins el pot i el duim a bullir dins l’olla durant 30 minuts.
El segon brouer del dia va ser Joan Marc Garcias, cuiner i propietari del restaurant Joan Marc (Inca) a qui demanàrem com fer una confitura de prunes de frare. La recepta és vàlida per a qualsevol fruita de temporada. Per exemple, a la tardor podríem fer confitura de magranes, gínjols o de codony.
El primer que hem de fer és netejar la fruita, sobretot aquella de la qual emprarem la pell i, com a recomanació, llevar els pinyols perquè així quedi una textura més suau. Seguidament, mesclam per a cada quilogram de fruita, 700 grams de sucre i un quart de poma tallada a daus.
Això darrer és un truc que ens va donar en Joan Marc ja que la poma permet fer una cocció molt més lenta perquè ha de bullir molt suaument, ajuda a mantenir el color de la fruita, evita que s’oxidi i fa que no es caramelitzi gràcies a la pectina que amolla. Quan ho tenim tot mesclat, ho deixam reposar dins la gelera durant 12 hores i, finalment, ho passem pel foc a una cocció lenta durant 30 minuts.
Així de senzill és, brouers, si heu pres nota ja estau més que preparats per fer les vostres conserves casolanes!