«No necessitàvem fer una nova passa però era l’oportunitat d’estar en el cor de la ciutat de Palma i més ara, quan els petits comerços tradicionals estan en perill de desaparèixer; també els forns». Són les paraules d’en Tomeu Arbona el dia que va inaugurar, al costat de la família i els amics, el Fornet de la Soca a l’antic i emblemàtic Forn des Teatre.
Són moltes les cròniques que s’han escrit i les fotos que han fet a aquest forn de principi de segle XIX, situat a la plaça Weyler número 9, a dues passes del Teatre Principal i a l’altra costat del que va ser el Gran Hotel i que ara acull la Fundació La Caixa. Un forn que destaca per la seva façana modernista, protegida, exemple emblemàtic de l’Art Nouveau a Palma aplicat als comerços. Per això, avui no ha canviat ni la façana ni el nom que hi apareix, però ara ja és el Fornet de la Soca, el que reivindica la tendresa de les receptes antigues i el pa de resistència produït amb farines locals.
Diu en Tomeu Arbona que ha estat una gran sort trobar aquest local tan representatiu de la ciutat i poder donar-li vida una altra vegada. Han mantengut la decoració i el mobiliari antic i hi han traslladat l’essència del Fornet de la Soca. Des del carrer i des de la botiga les podreu veure fent feina com a símbol del producte casolà i honest que fan cada dia.
Entre els seus plans no hi ha montar una cafeteria perquè vol mantenir la idiosincràsia dels forns tradicionals. Sap que mai es pot dir mai però la intenció és aquesta, com a homenatge, en part, als forners que l’han precedit al llarg de la història i que han creat les receptes que ell ara s’encarrega de recuperar per mostrar-nos com menjaven nobles, pagesos i ciutadans.
Sempre havia estat el meu somni aquest forn
De tant en tant els somnis es fan realitat, sobretot, si hi poses un poc de part teva.
«Seguirem investigant i compartint». Que així sigui. Per molts d’anys del Fornet de la Soca.
Vídeo, Pep Toni Font.